????????????????????????????????????

Τι είναι η γιόγκα

Η σανσκριτική λέξη γιόγκα προέρχεται από τη ρίζα yuj  που σημαίνει ένωση, σύζευξη. Ένωση του σώματος με το νου και την ψυχή, του ανθρώπου με το θεό ή της ανθρώπινης με τη θεϊκή διάστασή μας , σύζευξη των αντιθέτων, αρμονία, ισορροπία,  συγκέντρωση.

Πρόκειται για ένα σύστημα από σωματικές, νοητικές και πνευματικές πρακτικές, με ιστορία τουλάχιστον 2000 ετών και προέλευση την αρχαία Ινδία , το οποίο διαδόθηκε και έγινε δημοφιλές στο δυτικό κόσμο τον 20ο αιώνα.  Είναι μια πρακτική φιλοσοφία που ασχολείται με την ανάπτυξη και εξισορρόπηση όλων των  πλευρών της ανθρώπινης ύπαρξης .

Δομημένη πάνω σε μια βάση από ηθικές αρχές και κανόνες ατομικής συμπεριφοράς που διέπουν όλες τις κοινωνίες, το πρακτικό κομμάτι της γιόγκα ξεκινάει με τις σωματικές πρακτικές.

Επιδρά στο σώμα μέσω των asana (θέσεις ) με σκοπό την ενδυνάμωση των μυών, την ελαστικότητα των αρθρώσεων, την ενεργοποίηση των κέντρων ισορροπίας και την ευθυγράμμιση του σκελετού με προεξάρχουσα τη σπονδυλική στήλη. Παράλληλα, βαθύτερα στο σώμα, επιτυγχάνεται μάλαξη των εσωτερικών οργάνων και αναδιοργάνωση της λειτουργίας τους , διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος σε όλο το σώμα και χαλάρωση των νεύρων.

Μέσω των αναπνευστικών τεχνικών (pranayama) επιτυγχάνεται ο έλεγχος της αναπνοής η οποία είναι η πηγή της ζωής μας, της ζωτικής μας δύναμης. Βελτιώνεται η λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς, οξυγονώνεται καλύτερα όλο το σώμα, βελτιώνονται οι νοητικές λειτουργίες, ο νους συγκεντρώνεται, ηρεμεί και η διάθεση σταθεροποιείται.

Κατά την εκτέλεση των σωματικών στάσεων και των αναπνευστικών ασκήσεων καλλιεργούνται η συγκέντρωση, η αυτοπαρατήρηση και η επίγνωση , η νοητική δύναμη εσωτερικοποιείται , ωφελούνται τόσο το σώμα όσο και ο νους. Μέσα από την συστηματική πρακτική δημιουργούνται καινούργια μονοπάτια στο νευρικό σύστημα και αυτό αναζωογονεί τις αισθήσεις. Εν κατακλείδι χαρίζει τον καρπό που ο Mircea Eliade ονομάζει «δόξα του σώματος».

DSC_0038
DSC_0105

Πρόκειται λοιπόν για τεχνικές που εξυγιαίνουν το σώμα, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, τη συγκέντρωση και την πειθαρχία, ανακόπτουν την άσκοπη νοητική δραστηριότητα , χαλαρώνουν και θέτουν τις βάσεις για το διαλογισμό.

Μέσω της πρακτικής της γιόγκα μαθαίνουμε το εδώ και τώρα, δηλαδή να ζούμε στο «τώρα» και όχι στο παρελθόν ή στο μέλλον. Γιατί ότι μεγάλο , σπουδαίο, αναπάντεχο συμβαίνει, συμβαίνει εδώ και τώρα! Αφήνοντας σταδιακά τη μηχανιστική μας ανταπόκριση αντικρίζουμε, τη «στιγμή» ,το θαύμα του…. υπάρχω στο τώρα και η ζωή μας αποκτάει νόημα και χαρά.

Σε επίπεδο συνείδησης (εσωτερικής πληροφόρησης , πεποιθήσεων, ιδεών ) , αργά ή γρήγορα, ξεφορτώνει ότι παλιό, ανεπίκαιρο , εμμονικό μας ταλανίζει και δεν είχαμε ως τώρα τη δύναμη να το αφήσουμε πίσω. Έτσι ανοίγουμε ένα διάλογο η αν θέλετε δίαυλο επικοινωνίας με μας, ανοικτό και απελευθερωμένο από άγκιστρα προσκόλλησης, αυξάνοντας και εδραιώνοντας την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά μας.

Σε ψυχολογικό επίπεδο μαθαίνουμε να παλεύουμε και να απομυθοποιούμε τους φόβους μας και να τους επαναξιολογούμε. Δεν παράγει ανταγωνισμό διότι το μόνο που έχουμε να ανταγωνιστούμε είναι τα δικά μας όρια. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι εκδηλώνοντας τα όρια του σώματος ,επαναδιατυπώνουμε το φάσμα της προσωπικότητας μας. Κατ΄ επέκταση η υποκειμενικότητα έρχεται και αντικαθιστά την αυστηρή αντικειμενικότητα απελευθερώνοντας μας .

Ανακαλύπτουμε, ισορροπούμε και εναρμονίζουμε το αβάσταχτο δίλημμα της σπουδαιότητας μας, μέσα από την φαινομενική ασημαντότητα της ζωής. Σε βάθος χρόνου η γιόγκα ανατέλλει τον πραγματικό μας εαυτό μέσα από την αλήθεια του.

Άγγελος – Λίλα

DSC_0050
© 2022 Aenaon Wellbeing. All Rights Reserved. Website Development Thessaloniki SmartWebDesign